Nevelési tanácsok

Az első és legfontosabb alap dolog az,hogy falkavezérré váljunk.

Ehhez néhány dolgot be kell tartanunk,csak ezek következetes betartásával lesz kiegyensúlyozott,egészséges ,normális kapcsolatunk a kedvencünkkel.

TÉVHITEK: – “ha bepisil a lakásba,oda nyomom az orrát.” Ez egy nagy butaság! Semmiképp se alkalmazzuk!!! -”majd jól megverem és ettől tudni fogja,hogy én vagyok a vezér.” Nagy tévedés!Maximum félni fog tőlünk a kutyánk. -”nekem szót fogad,biztos én vagyok a falkavezér.” Ez nem mindig igaz,attól,hogy szót fogad még lehet ő a vezér.

4 SZABÁLYT KELL CSUPÁN BETARTANI!

Ahhoz,hogy falkavezérré váljunk mindössze pár szabályt kell betartanunk.

1. Ha sétálni indulunk,a lakásból mindenképp a gazdi menjen ki először,azután a kutya.Ez érvényes a lépcsőház kapujára,a mindenféle kijáratra.Kifelé és befelé egyaránt!Ha először nem sikerül magától,akkor a pórázt rövidre fogva akadályozzuk meg,hogy elénk tudjon menni,húzzuk őt hátra.

2. Ha szeretne velünk játszani a kutyánk és odajön hozzánk bökdösni minket.Semmiképp ne figyeljünk oda rá.Nézzük levegőnek.Ha feladta a próbálkozást és megnyugodva elballag a helyére,kis idő múlva mi menjünk oda hozzá és kezdeményezzük a játékot és játsszunk egy jót vele:)

3. Etetésnél minden esetben a kutya egyen utoljára.Ha már az egész család evett,azután kapjon a kutya enni.Semmiképp ne hagyjuk,hogy az asztalunknál kunyizzon,és soha ne adjunk neki falatokat!Kizárólag a táljába kapjon enni.Amint befejezte az evést és magára hagyta a tányérját,és maradt a tálban élelem,azt azonnal vegyük el és tegyük félre.Ne maradjon a kutya előtt egész nap étel.Amit otthagyott,azt már csak másnap eheti meg!

4. Ha hazaérünk,kutyánk üdvözöl minket.Ezt ,ha ránk ugrálással,ugatással,vagy hangosabb nyivákolással teszi,akkor fontos betartandó :Hazaérve NEM nézünk a kutyánkra!NEM simogatjuk meg!Levegőnek nézzük mindaddig,míg meg nem nyugszik és elvonul a helyére.Ez tudom,nagyon nehéz és szívfájdító,de megéri megcsinálni azt a pár alkalmat,hetet.Amint megnyugszik a kutya és elvonul,kis idő múlva menjünk oda hozzá és üdvözöljük őt!Ha újra kezdi a hangoskodást,ugrálást,akkor megint ugyanazt kell tennünk.Nem figyelni rá még szem kontaktust sem szabad alkalmazni!

HA EZEKET BETARTJUK MINDEN ESETBEN,AKKOR NAGY VALÓSZÍNŰSÉGGEL FALKAVEZÉRRÉ VÁLUNK.MINDEN  KUTYÁNÁL MÁS AZ IDŐ.LEHET EGY HÉT,KÉT HÉT IS.DE MINDIG KÖVETKEZETESEN ÉS LEHETŐLEG A CSALÁD ÖSSZES TAGJA TARTSA BE.

 

MIÉRT NE KAPD FEL A KISTESTŰ KUTYÁT?

Tudtad-e, hogy azzal, hogy felkapod a kezedbe kistestű kutyád a másik elől, nem hogy megvéded, hanem pont, hogy zsákmánnyá teszed a másik kutya szemében? Ezzel ingerelve csak még nagyobb esélyt adsz az esetleges támadásra!

Ha úgy érzed veszélyben van a kiskutya, vagy messziről kerüld el a másikat, vagy ha elkerülhetetlen a találkozás húzd a kicsit magad mögé a pórázzal, és így közéjük állva megvédheted. Másik megoldás, hogy a sétákra, futtatóba vigyél magaddal egy üres műanyag flakont, benne pár zörgős kaviccsal, így ha az nem elég, hogy határozottan rászólsz a másik kutyára, ezt is megcsörgetheted, esetleg mellédobhatod, ezzel kizökkentve a támadásból.

Természetesen ha más megoldás nincsen, akkor vegyük kézbe kedvencünket, de figyeljünk rá, hogy ne keltsük zsákmány benyomását. Ha van nálunk bármilyen táska, kabát, azt tartsuk a támadó kutya és kedvencünk közé, így elkerülve hogy mi szenvedjünk el harapást. Ha mindenképpen fel kell vennünk kedvencünket, akkor lehetőleg még akkor tegyük, mikor a másik kutya még messzebb van, illetve fordítsunk hátat a másik kutyának, így elkerülhető a zsákmány benyomás. Ne próbáljunk meg elszaladni, inkább maradjunk nyugodtak és hívjunk segítséget.

19 hozzászólás a(z) “Nevelési tanácsok” bejegyzéshez

 1. avatarLaca

  Sziasztok segítségre, tanácsokra lenne szükségem a következő problémára: 2 kutyám van az egyiket most fogadtuk örökbe 1,5 éves kan pit és argentindog keverék ivartalanítottam mert folyamatosan össze ugrott a másik kutyával 7 éves kannal. Sajnos mai napig verekszenek, külön vannak ettetve így próbáljuk ki küszöbölni a verekedést,de így is össze ugranak. Mai is véresre harpdtak egymást sajnos amikor a fiatal el lett engedve és egy kis kaját találtak a kertben. Nem akarom el veszíteni egyik kutyám sem,ezért is fordulok tanácsokért… Köszönöm előre is. Laca

  Válasz
  1. avataradmin Szerző

   Kedves Laca!

   Írtunk neked email-t.Remélem megkaptad!
   Kérlek válaszolj,hogy sikerült-e megoldani a gondokat?!
   Üdv,
   Kutyamentők csapata

   Válasz
 2. avatarEdina

  Sziasztok!
  Van egy 8 hónapos francia buldogom, aki már szobatiszta, viszont , ha nem vagyunk otthon, elmegyünk valahová, mindig bepisil az ágyra.
  Csak abban az esetben, ha elmegyünk, egyébként más alkalommal soha nem tesz ilyet.
  Mit lehet tenni ilyenkor, hogyan lehet erről leszoktatni?
  Olyan , mintha bosszúból csinálná, mert nem foglalkozunk vele vagy magára hagyjuk.

  Válasz
 3. avatarIldikó

  Üdv. Van egy 10 hónapos örökbefogadott tacskó keverék kutyánk, 2 hónapja van velünk. Nagyon okos, barátságos. Két szintes házunk van, jelenleg ő a földszinten lakik, ahol nagyon sokat tartózkodunk, de mi alapvetően a tetőtérben pihenünk, tévézünk, alszunk…stb. Amikor lent vagyunk, sokat foglalkozunk vele, meg persze sokat van a kertben is. Viszont még mindig nem szokta meg, ha felmegyünk és ő lent marad. Hiába vannak játékai, nem játszik velük, csak, ha mi is ott vagyunk. Nekem nagy lelkiismeret furdalásom van, hogy lent hagyjuk egyedül, de a család ellenzi, hogy feljöhessen, meg igazából a hosszú háta miatt a gerincének sem tenne jót a lépcsőzés. Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy meg lehetne e úgy szoktatni, hogy mondjuk esténként egyszer feljönne velünk, 2-3 órányit, és utána az utolsó kertben való séta után, mikor már mi is lefekszünk, ő lent maradna aludni, vagy jobb, ha egyáltalán nem engedjük fel. Azt nem szeretnénk, hogy fent aludjon velünk, de azt sem, hogy bánatában lent “balhézzon”. Ha következetesen betartanánk, hogy egyszer feljöhet, de aludnia lent kell, azt képes lenne megtanulni, elfogadni, vagy akkor már mindig velünk akarna lenni?
  Nagyon várom a tanácsokat, köszönöm előre is.

  Válasz
  1. avataradmin Szerző

   Kedves Ildikó!

   Ez esetben egyáltalán nem szabad őt felengedni,hiszen ő nem tudja,most felmehet aztán mégsem,ez miért van.Ha nem mehet fel,akkor sose mehessen fel,ez megzavarja a kutyust.Mikor készülnek a “felmenetelre”,előtte már küldjék a helyére a kutyát és azokban a percekben már ne foglalkozzanak vele,hagyják,hogy a helyére vonuljon és megnyugodjon.Önök végezzék a dolgukat,,majd felmehetnek,de ekkor már percek óta a kutyával semmi reakció ne legyen!

   Válasz
 4. avatarKriszta

  Sziasztok!
  Segítségre volna szükségem. Nagyon el vagyok keseredve! 2 hete bővült kis családunk egy akkor 6 hetes jack russel terrierrel és egy 7 hetes magyar vizslával. Mindkettő kan. Nagyon aranyosak voltak egymással kezdettől fogva. Összebújva aludtak, igényelték egymás társaságát. Ahogy belakták új otthonukat egyre élénkebbek lettek. Eleinte aranyosan játszottak egymással, de aztán rendre eldurvult a játék, hol egyik, hol másik kutyus hibájából. Ma a vizsla majdnem átharapta a jack russel fülét:-( Nem szeretném, ha bántanák egymást:-( A vizsla amúgy nagyon békés, inkább a kicsi kezdeményezte eddig a balhét:-( Mit tegyek, hogy ne bántsák egymást? Most szét tudtuk szedni őket időben, de nem mindig leszünk ott.
  Előre is köszönöm a segítségeteket!

  Válasz
 5. avatarForgács Zita

  Sziasztok!
  Szeretnék tanácsot kérni tőletek. A probléma a következő:
  Kertes házban lakunk, két kisgyerekkel. Májusban befogadtunk egy kistestű keverék kutyust. A gazdája egy öreg néni volt, aki öreg otthonba költözött. Megkötve tartotta, elég rossz körülmények között. A kutya hozzá is úgy került, hogy megverve az utcáról esett be. Kb 3 éves lehet, egy kicsit rosszul hall, eleinte annyira félénk volt, hogy lehajtva a feje, behúzva füle, farka, nehezen sikerült megsimogatni is. De morogni, harapni soha nem akart senkit. Már jól megszokott, azóta két kiscicát is sikerült vele elfogadtatni. Nagy udvaron tartjuk szabadon. A gyerekeket imádja, játszik velük. A napokban kezdődött, hogy idegen gyerek jött, és amikor meg akarta simogatni, oda kapott. Ez eddig 3-szór történt meg, különböző gyerekekkel. Az idegenekhez eddig oda se ment. A régi gazdáját az öreg nénit is elhozták, de őt is megharapta. Minket még nem bántott, de nagyon féltem a gyerekeket, már nem merem őket a kutyával egyedül hagyni az udvaron. Mi történhetett vele, megbízhatok e így benne. Várom válaszotokat
  Köszönöm.
  Zita

  Válasz
 6. avatarA Tengerész

  Szervusztok!
  Kopó keverék kan kutyám 10 hónapos. Állandóan együtt vagyunk, kertben, házban, hajón, vízparton, erdőben, mezőn, miközben sétálunk, teszek veszek. Okos, jól együttműködik, de miután a terepen hagyom szaladgálni, hogy izmosodjon, meg a természete is sok mozgást igényel (biztosan van benne, dalmata, vizsla és bigli vér ahogy a szüleit és a testvéreit elnéztem), szóval rohan rengeteget, bár a pórázon is szépen viselkedik, nincs szívem nem elengedni mondjuk a szántóföldön ahol kedvére szaladgálhat. És itt jön a gond, szemmel láthatóan (miután állandóan szimatol) keringve felvesz egy illatot, gondolom nyúl, fácán, őz vagy egy szuka kutyáét és elvágtat, a szokásos hívás, amire mindig hozzám jön, ilyenkor mit sem ér, süket lesz mindenre és eltűnik búzában kukoricásban, erdőben és csak sokára jön haza amikor én már hazaértem nélküle. Megtette legutóbb egy hajós túrán ismeretlen helyen partraszállva (hogy a dolgát elvégezhesse) eltűnt az erdőben, még utána menni se tudtam a járhatatlan rekettyésben, csak egy óra múlva került elő hosszas kiabálás után. Mit tegyek?

  Válasz
 7. avatarMikené Bettina

  Sziasztok
  Segítségre lenne szükségem. Örökbe fogadtunk egy bullterrier kutyust. másfél éves kan . Az a gondom hogy sokat ugat és hirtelen kezdi el . Kertvárosban lakunk csönd van itt és mégis ugat. Simogatom pl és picit nyugalom van és hirtelen megint ugat . Szerintem valami rossz élményei lehettek:( az illatoson volt egy hónapig egy lukba előtte utcáról szedték össze. Játszani nem tud mintha nem tudná mi az. Éjszaka is felriad ugatni jarkalni. Mi lehet a baj hogy lehet ezen változtatni köszönöm
  Betti

  Válasz
 8. avatarKővári Benjámin

  Sziasztok segítségért szeretnék kérni van egy majdnem egyéves ordas német juhász kan kutyusom sajnos hiába a törődés és a kedvesség nem sikerül elérnem nála semmit nehezen fogad szót ha egyáltalán szót fogad ha sétálni viszem csak többszöri rászólás után hajlandó visszajönni és akkor is vannak kivételek pl ha lát egy pocsolyát van hogy csak akkor jön vissza ha kibolondozta magát a pocsolyában illetve van mikor elsőre nagy távolságból is azonnal visszajön szintén ilyen probléma a kutyus leültetése van mikor elsőre leül és van mikor abszolút nem hajlandó rá ezek még nem is a legnagyobb problémák sajnos a saját számára kialakított
  helyén abszolút lehetetlen a fegyelmezés felugrál és karmol ha pedig figyelmen kívül hagyom vagy játszok vele illetve megsimogatom harap nem erősen de azért érezhetően ha valaki arra jár folyamatosan ugat és hiába szólok rá egyszerűen figyelmen kívül hagy a kiabálás sem segít ugyanúgy rám ugrál lököd és harapdál hiába miden a jó minöségü tápokat kiburitja az etetőjéből rendszeresen egész lapát tápokat dobok a kukába persze ha emberi kaja is van benne gond nélkül megeszi illetve van mikor gond nélkül megeszi a tápot magában a helye nem egy szűk kotroc bár nem is egy hatalmas telek egy 4m szer 4m es kocka a talaj teljesen kitéglázva ezenkívül egy 3m szer 5m téglalap ami fedett egy oszlop van a közepén illetve itt van a kutyaház és az itató valamint az etető ez is tejesen letéglázott aljú a két terület egyben van ilettve a garázsunknál helyezkedik el a házunk udvarán nem lehetett tartani mivel ahogy leírtam nem lehet vele bírni és mindent tökre tett a tuják és fenyőfák sem képeztek kivételt sajnos 24 órás munkaidőm miatt nem minden nap tudom vinni sétálni egy napnál sosem marad ki több a sétálás természetesen nem 100 m oda vissza 3 km körülbelül min változtassak és hogyan szoktassam le az ugrálásrol valamint a harapdálásrol és rongálásrol és hogyan érjem el hogy szót fogadjon kérlek segítsetek szeretném az udvarunkon tartani de ez csak akkor lehetséges ha ezekről leszoktatom illetve elérem hogy szót fogadjon előre is köszönök minden segítséget

  Válasz
 9. avatarV. Zsuzsa

  Sziasztok,
  Akita kutyusunk 4 hónaposan került hozzánk (büdösen, bolhásan), nem tudjuk milyen körülmények közül. Nagyon aranyos, kedves kutyus, de a sétákkal probléma van. Kertes házban lakunk, egész nap szabadon tartjuk, de minden nap elvisszük sétálni is. A zöld környezetben nagyon jól érzi magát, szófogadó, de a házak között kezelhetetlenné válik, szó szerint pánikrohamot kap. Húz, menekülési kényszere van, nem reagál semmi megnyugtató dologra. Kérlek segítsetek, mert szeretnénk, ha a család magával vihetné a kirándulásokra és nyaralásokra is ami így teljességgel lehetetlen ha idegen környezetben “megvadul”.
  Előre is köszönöm a segítséget.

  Válasz
 10. avatarIvett

  Sziasztok!
  Van egy 8 hónapos husky kutyám és a probléma, hogy még mindig nem száz százalékosan szobatiszta.
  Mielőtt hazahoztam volna olvastam hogyan a legegyszerűbb rászoktatni a szobatisztaságra, de ez a valóságban nem tudott megvalósúlni. Szüleim ellenezték a kutyapelenkás megoldást, hiába magyaráztam el a hasznát. Elösszőr arra gondoltunk, hogy idővel eltanulja a többi kutyáktól ,de nem váltbe. Úgyhogy maradtunk a “rásózunk a fenekére ” módszernél, de ezzel csak azt értük el, hogy bepisil és elszalad…
  Ugyanakkor nem tudok határozottan haragudni rá, mert tudom, hogy én rontottam el. Remélem tudtok rajtam segíteni.
  A választ előre is köszönöm!

  Válasz
  1. avataradmin Szerző

   Kedves Ivett!

   Soha nem szabad ilyen esetben bántani a kutyát! Kizárólag jutalmazással.
   Amennyiben ilyet tesz, maximum rászólni szabad, hogy nem szabad, majd az utcán mikor pisil, akkor kell jutalmazni, dicsérni , megsimogatni!
   Írtunk emailt 🙂

   Válasz
 11. avatarHajni

  Sziasztok!

  Tanácsotokat szeretném kérni az alábbi problémákkal kapcsolatban.8 hónapos örökbe fogadott menhelyi kiskutyánk mindent megrág.A saját kutyaólon, kutyakosáron, kutyapárnán és a sokadik elfogyasztott lábtörlőn felül nekiállt a fa bejárati ajtónak(kívülről) valamint amíg a nagy hideg miatt lakásban volt, megrágta az ajtófélfákat. Hogy lehetne erről leszoktatni?
  A másik probléma, hogy a telekszomszédban anyuka a kislányával az ablakon keresztül “játszik” a kutyával, amire a kutyus hangos ugatással reagál. Ez addig fajult, hogy este és reggel,amikor a szomszédba le-és felhúzzák a redőnyt, a kutyus odarohan és ugat. Ez azért zavaró, mert a mi hálószoba ablakaink valamint az ikerfél szomszédunk ablakai is oda nyílnak. Természetesen hiába szólok kutyusunkra, amíg dumálok hozzá figyel, amint abbahagyom ugat tovább.
  Nagyon megköszönöm, ha hasznos tanácsokkal tudtok ellátni, mert kezd egyre rosszabbá válni a helyzet.

  Előre is köszönöm,
  Hajni

  Válasz
  1. avatarBihar Péter

   Sziasztok.3 és fél hónapos németjuhászom van aki néha elkezd harapdálni,miközben simogatunk miközben játszunk,ahogy kedve támad.Sehogy nem tudjuk tudatára adni hogy nem szabad.Próbálunk erényesen rákiabálni hogy nem meg nem szabad de mintha falhoz beszélnék.Orrára csaptam már akkor abbahagyta majd jött megint.Ha pulóverbe vagyok akkor azt kapja el és kezemmel együtt harapja.Zokniba vagyok akkor azt tépi szét a lábamon.Ha cipőbe akkor minden lépés után kikötözi a cipőmet.Jó lenne valami hatásos módszert találni de még nem tudjuk mit kéne csinálni.Választ előre is köszönöm!

   Válasz
 12. avatarFekete Timea

  Sziasztok! Párommal mentettünk egy pincser kan kutyust. 8 hónapja van vele es imadja. Igaz a nevelésben nem igazàn következetes. Ha otthon van felmehet az ágyàba nàlam nem. Őrült módjàra az ember ölébe ugrik ami nem jo. A séta az kész katasztrófa. Mint egy őrült se hall se làt módon rohan előre. De igazàn ami a gond h ha nàlam van és nagyon véd engem. Elég ijesztően morog vicsorog a gazdira ha mellettem van. De ugyan ez van ha otthon van az édesanyjàval. Kegyetlenül védi a nőket. Màr többször megkapta . Mit és hogyan tehetnénk ez ellen? Köszönöm a vàlaszotokat és a tanácsokat.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.